onsdag den 12. december 2012

Cheesecake og Hobitten - en skøn sammenblanding


Denne uge har været noget af et hæsblæsende eventyr. Har knoklet i værkstedet på dekorationerne til Hobittens gallapremiere i Imperial, som fandt sted i søndags og det meste af søndagen foregik så i Imperial, hvor alle gelænderne skulle vikles ind i rullegræs, og dekoreres med grene, svampe, kogler, lanterner  og bl.a. voksblomster. Det tog lidt længere tid end vi lige havde regnet med, for det var ikke bar at skære rullegræs over med en lille blomsterkniv. Typisk ikke? De store dekorationer blev stillet rundt omkring i lobbyen, hvor der skulle indtages pindemadder og velkomstdrinks og ville så senere blive flyttet rundt til de borde, hvor der skulle spises. Vi havde lavet to meget store dekorationer til buffetten, der var 2 m i højden med små lanterner, og dem fik jeg ikke lige taget fotos af, men skal nok få fat i nogle. det hele blev bare meget bedre end jeg havde forestillet mig og jeg var meget tilfreds. det eneste der ikke lige blev perfekt var, at lyssætningen var blå! Blå gør intet for at det ligner den skov/natur, som jeg havde forestilet mig, men det er der ikke noget at gøre ved.





Det var en stor oplevelse at være med til at lave blomster til en Galllapremiere i Imperial, og spændende at se det kæmpe arbejde der er inden 1200 personer bliver lukket ind i det fineste gallatøj. Det er et virvar af mennesker med lys, mad, rengøring, drikkevarer, bordopdækning, security, osv. Håber at jeg får chancen igen en dag til at være med til et så stort event. Vores lokalsprøjte kom også ind lige inden dørene blev åbnet og det fik vi en stor omtale af i Sydkysten onsdag den 12/12-12, som både havde interview og fotos af os på forsiden og en halv side på side 10.



Da jeg ikke har haft så meget tid herhjemme på det sidste har jeg så valgt at tage et par fridage i denne uge, så jeg kunne få hygget med ungerne. Vi har lavet hjemmelavede dounuts, som var super nemt at lave og en ting alle kunne være med til. Jeg styrede bare den varme palmin, men alt det andet kunne de sagtens have det sjovt med. Ud af denne opskrift fik vi 30 stk.

De dejligste Dounuts

575 g hvedemel
100 g smør
75 sukker
1 æg
2½ dl lunken mælk
75 g gær
½ tsk. kardemomme
½ tsk. salt
Til kogning: ca. 1 kg Palmin


Rør gæren ud i den lunkne mælk og tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det hele grundigt sammen til en ensartet dej.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted i ca. 45 min-1 t. Del dejen i tre lige store stykker og del hvert stykke i 10 stk. Tril hvert lille stykke til en bolle og lav et hul i midten med fingrene med en diameter på ca. 2 cm. Lad ringene efterhæve i ca. 30 min. med et klæde over sig. Nu smelter du så Palminen i en tykbundet gryde. Palminen er klar når den har en temperatur på 180 grader og den skak gerne blive ved at have samme temperatur, så tag lidt ad gangen i gryden. Du vender ringene efter ca. 1 min. og sæt dem på et stykke fedtsugende papir og køle af. Når de er kølet helt af kan I du så pynte med glasur og krymmel alt efter smag og behag. Herhjemme er der intet der hedder sig Less is more.


Da vi havde lavet de skønne dounuts havde jeg også lige en dej til vanillekranse liggende i køleskabet, som skulle køres på min køkkenmaskine, og det var virkelig noget, der satte grin i køkkenet. Børnene synes det var vildt sjovt, at der kom en lang pølse ud af køkkenmaskinen i en god fart som vi skulle passe på og få lagt på bordet inden den knækkede.
Skal nok få lagt en opskrift ud, for de smager rigtig skønt.



Vanillekranse (ca. 50 stk.)

250 g hvedemel
50 g fint blendede smuttede mandler
½ tsk. hjortetaksalt
korn af 1 stang vanille
125 g sukker
175 g smør
1 æg

Tænd ovnen på 200 grader.
Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål og smuldr det kolde smør i blandingen, og saml dejen med ægget. Kør dejen gennem en kødhakker med stjerneform, en Kitchenaid med stjerneform eller tril lange pølser på køkkenbordet og lav små kranse af dejen. Læg kransene på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 7 min. midt i ovnen og lad dem afkøle på en bagerist. Holder sig bedst i en kagedåse eller en lufttæt beholder.

Onsdag skulle jeg så nyde min sidste fridag i denne omgang! Vågnede op med ondt i ryg og hals, så kan da slet ikke tåle at holde fri fra arbejdet. Men jeg måtte i gang for en  af vores meget gode venner fra Fyn kommer på besøg i aften og skal overnatte her. Har tænkt mig vi skal have lidt dejlig mad for han kommer altid med den skønneste vin. I løbet af dagen fik jeg forberedt toppings til nogle bruschettabrød jeg vil lave til han kommer. Så kan vi bare sidde og tale sammen og ikke stresse rundt. Det er en nem ting lige at bikse sammen. Jeg havde ikke tid til selv at bage brødet, så købte færdigt italiensk brød. Brødet skærer jeg lidt på skrå i meget tynde skiver, sætter dem på bagepapir på en bageplade. Drysser lidt olivenolie over alle brødene og sætter dem øverst på grill i ovnen. Hold godt øje med de ikke bliver sorte. De skal være let gyldne og sprøde. Brødene rister jeg først lige inden servering.

Jeg lavede lidt forskelligt fyld, og her er blot nogle af dem man kan fylde på. der er jo masser af muligheder og tit har man noget i køleskabet man lige kan benytte. Husk blot ikke at putte fyldet på brødet lige før servering, da det ellers bliver blødt. Det første jeg lavede var en tomat/hvidløgs-topping, som altid smager super frisk.


Tomat-/Hvidløgstopping til brød:

500 g Små cherrytomater el. lign. med god smag
4 fed finthakket hvidløg
ca. 2½ spsk. god olivenolie
basilikum og persille
lidt sukker, salt og peber

Først skæres tomaterne i små både og kernerne skrabes ud. I den hurtige version bliver de bare siddende. Alle ingredienserne røres sammen i en skål og står og trækker på køl i en skål i min. 2 timer. Den nemme version, hvor kernerne ikke er fjernet, tager du inden servering tomatfyldet i en sigte og lader væden dryppe fra. Inden du sætter fyldet på brødet vender du olivenolien i tomatblandingen og smager til med salt og peber. Så er det klar til at toppe på brødet.

Oliventapanade med feta:

1 glas spanske, sorte oliven (ikke græske, de kan smage bittert)
2-3 fed hvidløg
½ bdt frisk persille
ca. 3 spsk. olivenolie
Peber og lidt salt, da oliven godt kan være salte

Oliven, hvidløg og olivenolie kommes i en blender og blendes til en ensartet masse og smages til. Til sidst hælder du persille i blenderen og kører en hurtig omgang. Så er dette fyld klart til at komme på brødet. Når det er lagt på brødet kommer du lidt friskrevet (med en gaffel) feta ovenpå.

Tuntopping:

1 ds. tun i vand
1½ spsk. cremefraiche 38%
1 bdt. purløg
½ spsk. sød chilisauce
salt og peber

Hæld vandet fra tunen og hæld tunen i en skål. Fordel tunkødet med en gaffel og rør cremefraiche, purløg, chilisauce og salt og peber i. Så er denne topping klar til brug. det er blandt en af mine ungers favoritter.
  
Parmaskinke med ost og pesto

et stort bdt. frisk basilikum
1 stort bdt. persille
1 pk. pinjekerner
½ pk. parmesanost skåret i små stykker
2 fed hvidløg
olivenolie og evt. rapsolie
salt og peber og måske en anelse sukker

Start med at blende parmesanosten og hvidløget i din blender og tilføj krydderurterne og olivenolien. Mængden af olivenolie og olie varierer lidt, hvor meget du skal bruge, men det skal binde alle tingene sammen og ikke være noget tungt klumpet noget. Det skal ikke blive til en mos, men kun lige blendes til det stadig har lidt struktur. Tilsæt pinjekerne og kør et par omgange, så kernerne stadig har struktur. Smag til med salt og peber og evt. nogle gange lidt sukker. Jeg bruger altid både raps- og olivenolie, da jeg synes det kan blive lidt bittert med kun at benytte olivenolie. Kan holde længe i et skoldet patentglas. bare sørg for der altid er olie på toppen og sørg for altid at bruge rent bestik.
Det sprøde brød gnider jeg med et frisk hvidløgsfed og en halv tomat. Tilføjer en blok god ost. Nu havde jeg lige en lækker camembert liggende, så det var det der kom på denne dag.Til slut lægger jeg parmaskinken over og med løs hånd, hælder jeg noget af den dejlige pesto henover.


Det smagte super dejligt og vi fik noget dejlig rødvin til. Imens havde jeg sat kartofler, som blot var skyllede og skåret i tynde skiver i ovnen. De var lagt på bagepapir på en bageplade og havde lige inden fået et ordenligt skvæt olivenolie, rosmarinkviste og havsalt hen over sig. De skal have ca. ½ time ved 200 grader. Ligeledes var der en bageplade med rødbeder, gulerødder og pastinakker, som alle var skåret lidt groft, et par klumper smør, salt og ca. 2 spsk. honing på. De får samme tid. Alle tingene i ovnen havde jeg klargjort forinden og havde blot haft dem i fryseposer i køleskabet, så det var nemt ikke at skulle stå med en masse, når vi nu har gæster. 5 min. før det hele var færdigt stegte jeg Saltimbocca, som er kalvefilet med et stykke parmaskinke og to stykker salvie lagt oven på og sat fast med et træ grillspyd. De skal blot vendes et minuts tid på en pande med olivenolie og lidt smør. Når man har stegt kødet tilføjer jeg Marsalavin, som er en italiensk hedevin. det koger hurtigt op, smages til med lidt salt og evt. meget lidt sukker. Panden tages af blusset og så tilføjer du koldt smør mens du pisker. det smager fantastisk og er en super nem ret.


Et andet nemt tilbehør som vi også fik til retten var langtids bagte cherrytomater, som igen er en ret der er nem at lave. Du skyller blot en masse tomater, dupper dem tørre, vender dem i olivenolie, tilsætter rosmarinkviste, salt og lidt sukker, sætter dem i ovnen i mellem 6-8 timer ved 90 grader. Voila, det er lækkert, velsmagende og nemt!


Til desserten valgte jeg at lave cheesecake fra min nye kogebog "Newyorkerbyheart", og den blev også rigtig dejlig.

Jordbær-cheesecake (springform diam. på 28 cm)

Bund:
200 g digestive kiks, let knuste
75 g mandler med skal
75 g hvid chokolade
100 g smeltet smør

Fyld:
2 æg
120 g flormelis
korn af 1 vanillestang
400 g Mascarpone
4½ dl cremefraiche 38%

Jordbærtopping:
1 ps. frosne jordbær
1/4 dl. vand
3 spsk. rørsukker
saft af en ½ citron
1 spsk. majsstivelse
lidt koldt vand

Til bunden ristes mandlerne let gyldne på en tør pande og lad dem køle af. Kør kiks og mandler sammen i en foodproccesor/blender. Mandlerne må gene være lidt grove. Blandes godt i en skål med hakket chokolade og smeltet smør. Hæld blandingen i en let smurt springform, og pres det godt samme og helt ud til kanten.


Til fyldet kommer du æg, 70 g flormelis, korn af ½ vanillestang og mascarpone i blenderen, og kør det sammen til en glat masse, der hældes over kiksebunden. bages i ovnen ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 20 min, til massen er let stivnet. tag formen ud, men sluk ikke for ovnen. Rør nu cremefraiche, de sidste 50 g flormelis og kornene af den sidste ½ vanillestang godt sammen i en skål. Hæld det over den let afkølede bund og bag yderligere i 10 min. Kagen skal bare have sat sig lidt i kanterne. den stivner, når den kommer på køl. Tag den ud, køl af, dæk til og stil den i køleskab i min. 8 timer og gerne natten over. Jeg havde dog ikke tid til den skulle stå natten over, så jordbærtoppingen kom på efter 3 timer og kagen stod i køleskab i 8 timer efterfølgende inden den blev serveret.


Til toppingen kommer du jordbær, vand og citronsaft og lidt af sukkeret i en gryde. Bring det i kog, og smag så til med resten af sukkeret. Jeg tilsatte lidt ekstra vand. Opløs majsstivelsen i det kolde vand og jævn jordbærsaften med stivelsen. Bring det i kog igen og kog det igennem et par minutter. Lad det køle noget af, inden det kommes på den kolde kage. Du kan varierer toppingen med andre frugter.

Jeg serverede det med lidt flormelis på tallerkenen og rev lidt hvid chokolade henover kagestykket.


Så det endte med en dejlig finale på dagen, med en masse tid i køkkenet, ja faktisk hele dagen. Alle var glade og havde nydt dagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar