tirsdag den 25. december 2012

Juleaften og familiehygge

Nu kom dagen langt om længe, som de sidste par måneders forberedelse har været omdrejningspunkt om. Juleaften!!! Med tre børn i huset har jeg jo sat mange ting i gang for at de skal opleve julens mange facetter og nyde det at være barn i december. Vi har hygget med kalenderlys, adventshygge, småkager, kalender- og adventsgaver, drillenissen har været på besøg et par gang og bl.a. farvet Ida's mælk til morgenmaden helt blå og lagt kalendergaverne helt forkerte steder end i strømpen, hvor gaverne ellers ligger hver morgen. Der er lavet kranse, dekorationer, vi har været på kirkegården og sagt glædelig jul til farfar og også tillykke, da han ville have haft fødselsdag i december. Nissen har fået risengrød i skuret, da vi er flytte og ikke har et loft mere, så vi mener at han må være flytte i skuret på den nye adresse. Han kvittede så med at have spist al risengrøden og lagt nogle sjove spil i gave til alle tre børn. I skolen er der blevet klippet og klistret og vi har fået flotte julegaver, som der er brugt meget tid på, og Ida næsten ikke har kunne vente med at skulle give til juleaften. Men som blomsterbinder har det også været en hektisk tid, for det er også en af årets travleste højtider, så jeg ser frem til lidt mindre at lave i de næste par måneder frem.

Vi skulle ikke fejre juleaften hjemme i år, så det var skønt at vi havde hele dagen til afslapning, spil og lidt madlavning. Vi skulle komme med en flæskesteg, tyttebærgele, ris a la mandel og grønlangkålssalat. Jeg havde lavet en dejlig hvid gløgg, som vi gik og hyggede os med hele dagen. Jeg havde en hvid gløgg ekstrakt, som jeg blandede med en lille æblecider, en flaske Asti samt en flaske hvidvin samt lidt af min gemte hyldeblomstsaft. Det fik et opkog sammen med kanelstænger, stjerneanis, hvide sultana rosiner, mandler og revet citron- og appelsinskal. Jeg tilsætter også saften fra en halv presset citron. Det skal du altså prøve.


Der hvor vi holdt jul var der pyntet op, noget så flot, så det er altid skønt at komme i et hjem, som gør lige så meget ud af juleaften som én selv.



Til tyttebærgeleen brugte jeg en pose frosne tyttebær og to æbler skåret fint i tern. Det hele fik et kort opkog sammen med vand, som lige dækkede. Jeg tilsatte lidt sukker og det vil jeg sige er efter smag. Jeg valgte at lave den noget sød, da anden, sovsen og kartoflerne er fede og rødkålen er syrlig. Jeg tager noget marmelade-/gele jævningpulver i et glas med lidt sukker og hælder det i blandingen, som igen får et kort opkog. Det skal lige hænge ved på en kold ske. Du kan tilsætte så meget vand du har lyst. Hæld din gele på skoldede glas. Det smager super til en masse retter her i de kolde vintermåneder.

For at det hele ikke skal være så fed mad, indførte jeg for et par år siden en nem salat af grønlangkål. Jeg tager en pose grønlangkål og skyller kålen rigtigt godt og laver det dryppe af. Kålen skæres i super fine stykker og lægges i en skål med små æbletern. Jeg bruger til en hel pose kål ca. 4-5 æbler og det må gerne være lidt syrlige æbler. Der ud over hakker jeg ca. 100 g hasselnødder og blander i salaten. I en anden skål tager jeg ca. 2½ dl yoghurt naturel og 1 dl. cremefraiche og blander sammen med salt og peber og en anelse sukker samt lidt æbleeddike. Til slut vendes dressingen og salaten sammen. det smager super lækkert til andesteg, sovs og rødkål.


En lækker tallerken med alt i hjemmelavet tilbehør, som hører sig til i vores familie. En portion er nok rigeligt, når vi også skal have konfekt og ris a la mandel.

 
Dagen efter, altså 1. juledag er altid hellig i vores familie og ingen må lege med nogen og vi har ikke gæster. Det er nattøjsdag og hyggedag, hvor vi spiser god mad og kigger på alle vores fine gaver fra dagen før. Vi har spillet en masse spil og Marcus, som er min ældste dreng og jeg har lavet lidt lækker mad, som ikke er så fed som julemaden.
 
Vi startede med at skære små gulerødder i stykker, rev noget frisk ingefær, hakkede trefed hvidløg, og snittede en stang citrongræs. Det stillede vi en skål, som først skulle tilberedes lige til sidst. Så tog vi vores mandolinjern og skar fine skiver af jordskokker, så vi kunne lave jordskokkechips. Imens havde vi så sat skrællede persillerødder over til at koge på komfuret samt i en anden gryde en masse dejlige aspargeskartofler. Da persillerødderne var møre, ca. 15 min. hældte vi en del af vandet fra og tilsatte lidt varm mælk og en masse koldt smør. Det hele blev pureret og smagt til med salt og peber.
 
 
 Kartofler kogte også i ca. 15 min., vandet hældt fra og de blev så stegt i gryden med olivenolie og salt. Fisken var det lækreste lyssej som blot var krydret med salt og peber og blev stegt i olie/smør på en varm pande. Pas på ikke at overstege fisken. Grøntsagerne kom på en varm pande med sesamolie og blev lige vendt og stegt sammen. Saucen bestod af fiskefond, vand og hvidvin som havde kogt sammen til der kun var lidt tilbage, også skar vi en masse iskoldt smørterninger, som vi piskede i saucen. Det må ikke koge! Til slut vendte vi en masse frisk dild og persille i saucen. Jordskokkeskiverne kom i en gryde med olie, som så lige fik en gang fritering og bagefter blev lagt på et stykke fedtsugende papir og fik et drys med salt. Så det blev et super lækkert måltid, som vi alle nød i fulde drag.
 
Så nu kan må vi så efterlade en lille bitte plads i maven til den store julefrokost i morgen, hvor det er det store, traditionelle danske julefrokostbord der skal indtages. men rigtig glædelig jul til jer alle herfra.
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar