Man må jo næsten nive sig selv i armen eftersom vi i Danmark har haft en af de skønneste somre længe. Vejret har været pragtfuldt og jeg er så heldig at bo nær stranden, så det er blevet til mange badeture. Intet mindre end fantastisk, men derfor er tiden også rendt afsted.
Is spiser vi mange af i denne tid og jeg har lavet nogle mini-is, som er så hyggelige at anrette fint, men samtidigt lækre lige at tage fra fryseren og hapse i sig. Jeg har købt smalle ispinde i træ i Panduro Hobby og klippet dem over på midten. Til forme har jeg brugt engangs-snapseglas. De er nemme at få isen ud af igen. Til begge mine varianter, hvor der var ca. 1 liter is af hver blev der 60 små is i det hele.
Vanilleis med Toblerone og nougat krokant:
4 æggeblommer
70 g sukker
1 stang vanille
2 dl letmælk
2 dl piskefløde
5 Toblerone"bjerge" hakket i små stykker
Krokant:
Smør (ca. 2 spsk.)
2 spsk. sukker
2 spsk. brun farin
ca. 30 mandler
Læg nu lidt krokant i bunden af hvert snapseglas (ca. 30 stk.) og hæld derefter is ned i hvert glas. det nemmeste synes jeg var at hælde isen i en sprøjtepose, så gik det hurtigere uden at jeg spildte for meget. Hæld op til ca. 3/4 af glasset. Til sidst topper du op med mere karamel og sætter dem alle i fryseren. efter ca. 30 min. tager du og stikker ispindene i isen og lader fryse i min. 2 timer.
Chokoladeis med lakridssirup og -pulver
Her skal du bruge samme ingredienser og fremgangsmåde som til vanilleisen, dog uden vanillestang og Tobleronen. I stedet tilsætter du 80 g rigtig god, mørk chokolade, som du smelter i et vandbad og tilsætter i æggeblandingen skiftevis med den varme mælkeblanding.
Her i varmen orker man heller ikke stå i køkkenet i lang tid ad gangen, så derfor bliver det til meget grillmad eller hurtige retter. En af mine favoritter er denne nemme tunsalat.
Tunsalat a la Stina (5 pers.)
3 ds. tun i vand
3 modne avocadoer
1 stor, rød peberfrugt
1 lille rødløg
2 store tomater eller 6 seks små
2 spsk. sød chilisauce
limesaft fra en halv limefrugt
salt og peber
Hæld vand fra tun, mos avocadoerne med en gaffel, så der stadig er bid i dem. Skær, peberfrugt, løg og tomater i små stykker og vend det hele sammen. Smag til med chilisauce, limesaft, salt og peber. Du kan også tilsætte selleri eller brøndkarse, hvis du kan lide dette. Lad det stå på køl min. 30 min. og trække. Vi plejer at spise ristet rugbrød fra bageren til eller et stykke knækbrød. Det smager så lækkert og er godt til madpakken dagen efter i et pitabrød, så ofte laver vi en dobbeltportion.
En dag, hvor alt selvfølgelig gik galt og stod og skulle have gæster måtte jeg ty til den nemmeste og altid meget populære dessert. Det er min marengslagkage, som jeg har skrevet om tidligere. Men denne gang lavede jeg blot en variant. Jeg lavede den som en marengs-islagkage med friske bær.
Jeg bagte på en bageplade beklædt med bagepapir en ordentlig omgang marengs, som jeg lavede i en stor cirkel. Marengsen skal bages langsomt i ca. 50-60 min. v/100 grader. Det er vigtigt du ikke åbner ovnen. Jeg plejer at slukke ovnen efter 50 min. og lader marengsen køle af 15 min. i ovnen. Er du i tidsnød kan du altså også snyde og købe færdiglavede marengs-lagkagebunde, men de er lidt for søde synes jeg.
Marengs-Islagkage (8 pers.)
Marengsbund ca. 25 cm i dia.
1-1½ liter is efter smag (jeg brugte nougatis)
1 liter piskefløde pisket til skum med
1½ spsk. sigtet flormelis
100 g fintrevet mørk chokolade
200 g jordbær
100 g hindbær
eller bær efter egen smag
Marengsbund:6 dl æggehvider
4 dl. sukker
Pisk æggehvider stive og tilsæt sukker lidt efter lidt. Læg det ud på bagepapiret i en cirkel og bag den ca. 1 times tid ved 100 g.
Tag isen ud af fryseren og efter 5 min kører du den på din køkkenmaskine et par minutter ved høj hastighed, så den bliver dejlig luftig som en god softice.Tag din marengsbund og læg den på et kagefad el. lign. og hæld isen ovenpå marengsen. Læg nu al flødeskummet på, alle bærrene samt den revet chokolade. Hvis man er til det kan man også give et lille drys lakridspulver. Den er et sikkert hit, det lover jeg. Den smager også skønt med vanilleis, hvor du blander isen med 100 g mosede jordbær, som du har sødet med lidt flormelis.
Til aftensmad elsker jeg at lave kylling, da det er et stykke kød som kan varieres uendeligt og smage så forskelligt. Jeg har netop lavet denne variant, som alle i familien synes var rigtig lækker.
Fyldt kyllingbryst (6 pers.)
6 kyllingebryster
125 g philadelphia ost eller mascarpone
½ fed hvidløg hakket i små stykker
6 skiver parmaskinke
6 store blade salvie
Tag et kyllingebryst og skær et snit vandret gennem brystet, dog ikke helt igennem. Fold brystet helt ud på et stykke film og læg et nyt stykke husholdnings film henover. Nu tager du så en kødhammer eller bagsiden af en pande og banker kødet til det er blevet tyndt. Tag det øverste lag film af og smør et lag smørost på og drys med persille, salt og peber og et lille nip hvidløg. Så tager du kødet og ruller stramt til en roulade. Læg parmaskinken om kyllingbrystet, læg et salvieblad på og fæsten det hele med en kødnål eller en tandstik. Husk blot at fjerne det igen ved serveringen. Du kan sagtens lave rullerne et stykke tid i forvejen og have dem i husholdningsfilmen i køleskabet. Jeg griller mine i en grillbakke med lidt grillolie, og ellers kan de steges på en pande eller i ovnen, hvor du har hældt et par dråber olivenolie henover. Inden du serverer dem med enten en skøn salat eller andet kan du igen tilføje lidt god olivenolie på kyllingbrysterne.
Nogle gange er det sjovt at få nogle opgaver, som er lidt kreativ og denne opgave lød på en total sommerdekoration, som skulle være enkel og med levende lys. Jeg bandt denne krans med statice, studenternelikker, hortensia samt alcamille. I midten stod så en stor glasvase med et stort, fedt bloklys i. Det blev bare så fint og kransen kan du jo lave med alt fra have også. Prøv bare at tage en flot gren i have/skoven og sno den sammen til en krans. Det gør underværker.
Syltetøj med jordbær og ribs
1 kg jordbær
250 g ribs
375 g sukker
1½ tsk. rød geleringspulver til marmelade
Atamon til at skylle glas i
Rens bær og skær i mindre stykker. Bring bær i kog i 5 min med sukker (minus 1½ tsk. sukker til melamin) til det er opløst. Jeg kører lige en stavblender gennem, da min familie bedste kan lide syltetøj uden bærstykker i, men det er en smagssag. Bland geleringspulver sammen med 1½ tsk. sukker og tilsæt det i gryden under omrøring. Når det har kogt sammen i ca. 3 min. hældes det på Atamon skyllede glas og lukkes med det samme. Mums, og hvad smager så ikke skønnere end en omgang farmorboller med et tykt lag smør? Så det måtte jeg jo så også lige bage.
Farmors boller (ca. 15 stk.)
3 dl. mælk
50 g gær
200 g smør
3spsk. sukker
lidt salt
3æg
ca. 650 g. hvedemel
1 æg til pensling
Men henover sommeren er alle vores fødselsdage herhjemme, men jeg har ikke magtet at lave store kager med fondant, da det simpelt hen har været for varmt. Så jeg har til min mands fødselsdag valgt at lave lidt forskellige nipting, som jeg kalder det. Det er lidt godt med brød til og afslutte med kage.
Brødet jeg lavede var et lækkert, saftigt brød med hvidløg og squash. Du kan jo også lave flutes eller boller i stedet, men jeg synes det virker dejligt rustik med et stort brød på et spækbræt og kniv.
Squashbrød med hvidløg:
6 dl. lunkent vand
50 g gær
1 lille, fintrevet squash
1 dl. olie
1 tsk. salt
1 spsk. honning
250 durummel
600-750 g hvedemel
Til dessert skulle det være meget nemt, for gad ikke stå i køkkenet så længe, men det måtte også godt være noget frisk og let. Så besluttede mig for en sommertrifli med masalavin, bær og nøddekrokant. Men pg.a. tidsnød må jeg erkende, at jeg simpelt hen måtte ty til købe lagkagebunde istedet for at bage dem selv som jeg ellers ville have gjort. Men du får opskriften her, som du så selv kan vælge om du vil bruge eller du også vil spare lidt på tiden.
Sommertrifli (til ca. 8 pers.) Stor skål
Lagkagebunde:
3 økologiske æg
2½ dl. sukker
1 tsk. vanillesukker
50 g smeltet smør
1 dl. mælk
3½ dl. hvedemel
2 tsk bagepulver
1 nip salt
Varm ovnen til 175 grader og pisk æg, sukker og vanillesukker sammen til det er luftigt og lysegult. rør mælk og smør sammen og rør det i æggeblandingen. Bland mel, bagepulver og salt og vend det forsigtigt i æggene. Husk gerne det hele skal have stuetemperatur når du skal bage, så hæver dejen meget bedre. Hæld dejen i en springform, hvor kun bunden er beklædt med bagepapir. Undgå at smøre siderne, så hæver den igen flottere op.
Creme til trifli:
4 dl. piskefløde
5 dl. græsk yoghurt 10%
1½ spsk. flormelis
Pisk fløden til skum og vend flormelis og græsk yoghurt i flødeskummet.
Marinade til bunde og bær:
2 dl. Marsalavin
1½ dl. muscuvadosukker eller rørsukker
Varm marsalavinen og sukker op sammen til det er smeltet sammen og stil på køl.
Nougatkrokant:
Smør (ca. 2 spsk.)
2 spsk. sukker2 spsk. brun farin
ca. 30 mandler
Smelt smør på en pande og tilsæt derefter alle mandlerne og lad dem blive let gyldne. Tilsæt sukker og farin og lad det smelte sammen til en lækker karamelmasse, som ikke skal være på for høj varme. Pas på det bliver meget varmt, så lad aldrig børn alene eller i nærheden når du laver karamel. Læg et ark bagepapir på et skærebræt og tag massen af varmen og hæld det hele op på bagepapiret, hvor det får lov til at blive koldt. Når det er helt koldt hakkes karamellen meget fint.
Fyld:
750 g friske jordbær
450 g friske hindbær, ribs eller stikkelsbær
Læg først en lille smule marsalablanding i skålen, så et lag kage, bær, nougatkrokant og yoghurtmousse og og skift så lagvis til toppen. Husk at hælde lidt marsala over hvert lag kage. Slut af med et lag yoghurtmousse med bær på toppen. Kan godt tåle at stå på køl i køleskabet til det skal bruges. Smager skønt.
Nu er der så lidt at gå i gang med til vi ses til næste gang. Nu skal jeg i gang med at lave sensommerkranse og få hyggen ind i vores hjem igen, så skal nok komme med lidt lækkert snart igen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar