torsdag den 20. juni 2013

Sankt Hans nærmer sig...

Tak for den fine feedback jeg har fået på min blog. Jeg her helt benovet over al den dejlige kritik jeg fået, og har ikke fået en eneste dårlig ting retur, jeg ikke har kunne bruge til noget. Så tak igen for I gider bruge tid på, at jeg kan forbedre mig.

Jeg har fødselsdag Skt. Hans aften og har efterhånden gjort det til en tradition, at have gæster og lave "nem", dejlig mad, som vi hygger om, inden vi går ned på stranden og tænder bål.
Da jeg skal arbejde meget her op til dagen, har jeg i år valgt at forberede mig lidt mht. , hvad vi skal have at spise, og hvad jeg skal nå at lave.

Jeg har i denne uge lavet rosengelé fra mine dejlige buske  jeg har i forhaven. Ellers gå dig en tur og du kan sikkert finde hybenroser mange steder i naturen. Geléen er skøn til kager og desserter, og lavede to glas, så jeg har lidt i forråd:

Rosengelé til 2 patentglas:

1 liter vand
1½ liter rosenblad
20 g vinsyre
150-250 g sukker
8 stk husblas

Læg husblas i blød i koldt vand. Kog vandet i en gryde. Når vandet koger skruer du ned på halvt blus og tilsætter rosenbladene, som koger ved meget svagt varme i 5 minutter. Tag gryden fra varmen og si rosenvandet. Sæt gryden tilbage på komfuret og tilsæt vinsyre og sukker. Smag til efterhånden, som du hælder sukker i. Du bestemmer selv, hvor sød du vil have geléen. Når sukkeret er opløst tager du gryden af varmen og lader det køle lidt af. Vrid nu vandet fra husblas og tilsæt rosenvandet under omrøring. Skold dine glas og hæld rosengeléen i glassene og luk med det samme. Stil mørkt og køligt.

Du kan jo også vælge at lave halvdelen, hvor der ikke er så meget husblas i, og benyt det som en sirup til desserter.

Huset skal jo nok se hyggeligt ud, og hvorfor ikke også flytte hyggen udenfor med lanterner, fakler eller tomme, vaskede marmeladeglas med fyrfadslys i, og stil det udenfor til at byde dine gæster velkommen. Eller tag et zinkfad/-bakke og læg skønne rosenhoveder, pæoner, o.lig. ned med lidt vand i til pynt ved siden af hoveddøren med en høj glasvase stillet ned i med et bloklys i. Du kan jo binde et sødt bånd rundt om vasen. For at det ikke skal gå op i at det tager for lang tid at dække et fint bord, så tag, hvad du har af små glas, stager og flasker og sæt små lys, blomster og korn/siv i. Det er rustikt, men passer så dejligt til midsommer. På hver serviet kan du lægge en sød blomst fra haven eller et flot blad. Det gør ikke noget det ikke er ens synes jeg. Er det med bordplan, så find nogle flotte sten og skriv navn på dem.

 
 Når vores gæster kommer skal de have en velkomstdrink, men jeg har ikke helt bestemt mig for, hvilken en endnu. Tro det bliver min ynglingsdrink, som er daiquiri, men jeg tro jeg eksperimenterer med en ny slag med enten mango eller passionsfrugt. I skal nok høre/se nærmere herom. Jeg har til velkomstdrikken allerede lavet lidt snacks i form at "lækre" nødder. Der er til en stor portion og de holder sig fint i et patentglas. Det tager måske 10-15 at lave og det er super lækkert.


Stina's "lækre nødder"

600 g blandede nødder (evt. lidt jumborosiner)
alle nødder er velegnet
2½ spsk. smør
3 store kviste rosmarin
2 spsk. mørk muscovadosukker
2 spsk. røget flagesalt eller alm. flagesalt
½ tsk. cayennepeber
(evt. chilipulver)

Læg nødderne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag/rist nødderne i ovnen ca. 10 min. v/200 grader. Hold øje med dem, da alle ovne varmer forskelligt. De skal være sprøde og lysebrune.

Imens smelter du smørret i en gryde. Når nødderne er færdige hælder du dem i en skål og hælder smør og alle krydderier/-urter over og vender dem godt rundt, til det hele er blandet godt sammen. Lad nødderne blive kolde og hæld dem derefter i et tætsluttende glas, så de forbliver sprøde.

Da det er sommer skal vi helt sikkert grille og vi skal have oksemørbrad, som jeg ruller i en dyb bradepande, hvor jeg har lagt en stor bunke grofthakket krydderurter og krydderier sammen med olivenolie og lidt sennep. Jeg bruger bredbladet persille, rosmarin, timian, salvie og godt med groftkværnet peber og flagesalt. Som tilbehør skal vi have små nye kartofler, som er saltbagt i fad, ligesom en bagekartoffel og dertil en omgang lækre kryddersmør. Kartofler skal vaskes og være med skræl på. Jeg laver et kryds i hver kartoffel og vender dem alle i lidt olivenolie, hvorefter jeg sætter dem i en bradepande/fad med masser af salt i bunden. De skal have ca. 30-45 min. v/200 grader i ovnen. Smør laver jeg flere versioner af. En variant med en masse krydderurter i, en med purløg og hvidløg en en anelse dijonsennep, og en med rødløg og stegt bacon i. Lav dem i ruller og pak dem ind i husholdnings film. Du kan fryse dem ned, så du kan lave store portioner. Det smager fantastisk til nye kartofler og ovenpå kød stegt på grillen.

Som salat skal vi have en salat med blandet salat, nektariner, store humpler af mozarellaost og stegt parmaskine smuldret ovenpå. Dressingen er en færdigkøbt tyk balsamicodressing.

Til dessert har jeg eksperimenteret med en frisk sommerkage. Den er blevet udviklet og smagt af mange, så nu kommer den endelige opskrift så- Der er mange smage i denne opskrift, så du kan jo udelade enten rosengeléen eller lakrids eller begge dele. Den skal nok blive lækker alligevel. Har du ikke mulighed for at finde rosen-hybenblade, kan du bruge almindelige rosenblade eller frisk frugt af alle slags.Det er også friskt og lækkert. Vælger du frisk frugt kan du toppe med flager af mørk chokolade stykker. Men her er opskriften på den dessert, som vi alle herhjemme faldt for. Måske kan det være jeg ombestemmer mig og laver noget andet på dagen. MAN VED ALDRIG MED MIG!

Chokolade-lime Chessecake med roser (springform ca. 20 cm i dia.)

200 g digestive kiks, let knuste
75 g chokolade, hakket
75 g mandler med skal
100 g smør, smeltet og afkølet lidt
4 blade husblas
400 g flødeost naturel
4 lime, saften og revet skal heraf
1½ dl cremefraiche 18 %
125 g flormelis
4 dl piskefløde
Rosengele til toppen:
2 blade husblas
3 dl. rosengele.

Creme til topping:
2½ dl piskefløde
3½ spsk. god syltetøj efter smag (jeg har brugt hindbær/rabarber)

Skær bagepapir i bunden af bunden af springformen, så det dækker. Smør siderne med fedtstof. Pak selve formen ind i stanniol på ydersiden, så der ikke kommer til at kunne løbe væske ud af siderne.

Kom let knuste kiks og hele mandler i en foodprocessor og kør, til kiksene er knuste. Mandlerne behøver ikke at være fint malede. Hæld indholdet i en skål. Tilsæt hakket chokolade og smeltet smør, rør det sammen, så smørret er ligeligt fordelt i kikse-massen.

Kom kiksemassen i bunden af formen, og pres den godt sammen – ca. ½-1 cm op ad kanten. Udblød husblassen i en skål med koldt vand. Tag husblassen op af vandet, og kom det i en skål som tåler varme, og smelt husblassen over vandbad. Rør flødeost, limesaft, limeskal og cremefraiche sammen med flormelis, til det er en jævn masse i en skål.

Sigt husblassen i cremen, og rør det hurtigt sammen. Pisk fløden til skum og vend den i flødeostcremen.

Kom flødeostcremen i formen ovenpå den bagte kiksebund, og smør den ud i et jævnt lag. Sæt nu kagen i køleskabet.

Udblød husblas til geleen i en skål med koldt vand. Bring rosengeléen til kogepunktet – tag gryden af varmen, og tilsæt det udblødte husblas under omrøring i den varme væske. Afkøl rosengeléen til den er finger-varm, og hæld den over flødeostecremen og sæt hele kagen i køleskabet 3-4 timer til cremen har sat sig.

Inden serveringen pisker du fløden til flødeskum og vender syltetøj i flødeskummet. Læg det i bløde toppe på kagen og pynt nu med rosenblade eller frugt og chokolade. Jeg har strøet lakridspulver på flødeskummet inden rosenbladene, da vi er skør med lakrids, men det kan godt blive for mange smagsnuancer. Et godt tip til serveringen er at man lige varmer kagespaden og kniven i varmt vand inden man skærer kagen, det gør arbejdet nemmere. Men velbekomme og rigtig god Skt. Hans til Jer alle.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar