tirsdag den 13. august 2013

Hvor jeg dog elsker sommeren!


Man må jo næsten nive sig selv i armen eftersom vi i Danmark har haft en af de skønneste somre længe. Vejret har været pragtfuldt og jeg er så heldig at bo nær stranden, så det er blevet til mange badeture. Intet mindre end fantastisk, men derfor er tiden også rendt afsted.

Jeg har ikke fået bagt så mange ting i denne varme, da jeg simpelt hen ikke har orket det. Til gengæld har jeg lavet en del let mad og skønne is og søde, små blomster opsatser. Bl.a. disse blomster cupcakes, som er lavet i oasis med en masse skønne sommerblomster i. De er da ikke til at stå for. Det er cupcake forme, som er købt til at lave blomster i, men man kan jo sagtens selv lave dem, enten i små søde kopper, glasskåle eller cupcake´forme, som du lægger et stykke film ned i inden oasisen. Nu stikker du så bare en masse små stilke i din oasis. Du kan jo lave dem med alt, hvad du lige har. men jo mindre jo mere harmonisk bliver de, synes jeg.

Is spiser vi mange af i denne tid og jeg har lavet nogle mini-is, som er så hyggelige at anrette fint, men samtidigt lækre lige at tage fra fryseren og hapse i sig. Jeg har købt smalle ispinde i træ i Panduro Hobby og klippet dem over på midten. Til forme har jeg brugt engangs-snapseglas. De er nemme at få isen ud af igen. Til begge mine varianter, hvor der var ca. 1 liter is af hver blev der 60 små is i det hele.

Vanilleis med Toblerone og nougat krokant:
4 æggeblommer
70 g sukker
1 stang vanille
2 dl letmælk
2 dl piskefløde
5 Toblerone"bjerge" hakket i små stykker

Krokant:
Smør (ca. 2 spsk.)
2 spsk. sukker
2 spsk. brun farin
ca. 30 mandler

Æggeblommer, sukker og vanillekorn piskes rigtigt godt sammen til det er tykt og cremet. I mens varmer du mælken op i en gryde. Fløden piskes i æggeblandingen og den varme mælk hældes i æggeblandingen under konstant omrøring. Hæld nu isblandingen i gryden mens den varmes op og varmes i ca. 2 min. Den må absolut ikke koge. Nu skal blandingen køle helt af inden den hældes i en ismaskine, hvor den skal røres/indfryses i ca. 45-60 min. Mens blandingen kører i ismaskinen kan du lave krokanten klar. Smelt smør på en pande og tilsæt derefter alle mandlerne og lad dem blive let gyldne. Tilsæt sukker og farin og lad det smelte sammen til en lækker karamelmasse, som ikke skal være på for høj varme. Pas på det bliver meget varmt, så lad aldrig børn alene eller i nærheden når du laver karamel. Læg et ark bagepapir på et skærebræt og tag massen af varmen og hæld det hele op på bagepapiret, hvor det får lov til at blive koldt. Når det er helt koldt hakkes karamellen meget fint.


Læg nu lidt krokant i bunden af hvert snapseglas (ca. 30 stk.) og hæld derefter is ned i hvert glas. det nemmeste synes jeg var at hælde isen i en sprøjtepose, så gik det hurtigere uden at jeg spildte for meget. Hæld op til ca. 3/4 af glasset. Til sidst topper du op med mere karamel og sætter dem alle i fryseren. efter ca. 30 min. tager du og stikker ispindene i isen og lader fryse i min. 2 timer.

Chokoladeis med lakridssirup og -pulver

Her skal du bruge samme ingredienser og fremgangsmåde som til vanilleisen, dog uden vanillestang og Tobleronen. I stedet tilsætter du 80 g rigtig god, mørk chokolade, som du smelter i et vandbad og tilsætter i æggeblandingen skiftevis med den varme mælkeblanding.

Når isen har kørt på ismaskinen i ca. 45 min. hælder du lidt Bülow lakridspulver i bunden af hvert snapseglas. Isblandingen hældes i en skål hvorefter du tager ca. 1½ spsk. Bülow lakridssirup som du blot lige vender i hvirvler i blandingen. Nu hælder du så is 3/4 i snapseglasene og sætter på frys i  ca. 30 min. tager du og stikker ispindene i isen og lader fryse i min. 2 timer.




Her i varmen orker man heller ikke stå i køkkenet i lang tid ad gangen, så derfor bliver det til meget grillmad eller hurtige retter. En af mine favoritter er denne nemme tunsalat.


Tunsalat a la Stina (5 pers.)

3 ds. tun i vand
3 modne avocadoer
1 stor, rød peberfrugt
1 lille rødløg
2 store tomater eller 6 seks små
2 spsk. sød chilisauce
limesaft fra en halv limefrugt
salt og peber

Hæld vand fra tun, mos avocadoerne med en gaffel, så der stadig er bid i dem. Skær, peberfrugt, løg og tomater i små stykker og vend det hele sammen. Smag til med chilisauce, limesaft, salt og peber. Du kan også tilsætte selleri eller brøndkarse, hvis du kan lide dette. Lad det stå på køl min. 30 min. og trække. Vi plejer at spise ristet rugbrød fra bageren til eller et stykke knækbrød. Det smager så lækkert og er godt til madpakken dagen efter i et pitabrød, så ofte laver vi en dobbeltportion.

En dag, hvor alt selvfølgelig gik galt og stod og skulle have gæster måtte jeg ty til den nemmeste og altid meget populære dessert. Det er min marengslagkage, som jeg har skrevet om tidligere. Men denne gang lavede jeg blot en variant. Jeg lavede den som en marengs-islagkage med friske bær.

Jeg bagte på en bageplade beklædt med bagepapir en ordentlig omgang marengs, som jeg lavede i en stor cirkel. Marengsen skal bages langsomt i ca. 50-60 min. v/100 grader. Det er vigtigt du ikke åbner ovnen. Jeg plejer at slukke ovnen efter 50 min. og lader marengsen køle af 15 min. i ovnen. Er du i tidsnød kan du altså også snyde og købe færdiglavede marengs-lagkagebunde, men de er lidt for søde synes jeg.

Marengs-Islagkage (8 pers.)
Marengsbund ca. 25 cm i dia.
1-1½ liter is efter smag (jeg brugte nougatis)
1 liter piskefløde pisket til skum med
1½ spsk. sigtet flormelis
100 g fintrevet mørk chokolade
200 g jordbær
100 g hindbær
eller bær efter egen smag

Marengsbund:6 dl æggehvider
4 dl. sukker

Pisk æggehvider stive og tilsæt sukker lidt efter lidt. Læg det ud på bagepapiret i en cirkel og bag den ca. 1 times tid ved 100 g.


Tag isen ud af fryseren og efter 5 min kører du den på din køkkenmaskine et par minutter ved høj hastighed, så den bliver dejlig luftig som en god softice.Tag din marengsbund og læg den på et kagefad el. lign. og hæld isen ovenpå marengsen. Læg nu al flødeskummet på, alle bærrene samt den revet chokolade. Hvis man er til det kan man også give et lille drys lakridspulver. Den er et sikkert hit, det lover jeg. Den smager også skønt med vanilleis, hvor du blander isen med 100 g mosede jordbær, som du har sødet med lidt flormelis.

Til aftensmad elsker jeg at lave kylling, da det er et stykke kød som kan varieres uendeligt og smage så forskelligt. Jeg har netop lavet denne variant, som alle i familien synes var rigtig lækker.

Fyldt kyllingbryst (6 pers.)
6 kyllingebryster
125 g philadelphia ost eller mascarpone
½ fed hvidløg hakket i små stykker
6 stilke bredbladet persille
6 skiver parmaskinke
6 store blade salvie

Tag et kyllingebryst og skær et snit vandret gennem brystet, dog ikke helt igennem. Fold brystet helt ud på et stykke film og læg et nyt stykke husholdnings film henover. Nu tager du så en kødhammer eller bagsiden af en pande og banker kødet til det er blevet tyndt. Tag det øverste lag film af og smør et lag smørost på og drys med persille, salt og peber og et lille nip hvidløg. Så tager du kødet og ruller stramt til en roulade. Læg parmaskinken om kyllingbrystet, læg et salvieblad på og fæsten det hele med en kødnål eller en tandstik. Husk blot at fjerne det igen ved serveringen. Du kan sagtens lave rullerne et stykke tid i forvejen og have dem i husholdningsfilmen i køleskabet. Jeg griller mine i en grillbakke med lidt grillolie, og ellers kan de steges på en pande eller i ovnen, hvor du har hældt et par dråber olivenolie henover. Inden du serverer dem med enten en skøn salat eller andet kan du igen tilføje lidt god olivenolie på kyllingbrysterne.

Nogle gange er det sjovt at få nogle opgaver, som er lidt kreativ og denne opgave lød på en total sommerdekoration, som skulle være enkel og med levende lys. Jeg bandt denne krans med statice, studenternelikker, hortensia samt alcamille. I midten stod så en stor glasvase med et stort, fedt bloklys i. Det blev bare så fint og kransen kan du jo lave med alt fra have også. Prøv bare at tage en flot gren i have/skoven og sno den sammen til en krans. Det gør underværker.



Med sommeren er der også en masse skønne bær, og jeg må erkende jeg nogle gange køber med øjnene også får jeg nok købt lidt mere end jeg lige skal have brugt. Så jeg stod lige pludseligt med to bakker jordbær og en bakke ribs, som jeg så måtte lave en skøn syltetøj til familien, som de elsker herhjemme. Det blev til to store glas og to små glas, som nu kan sprede lidt glæde.


Syltetøj med jordbær og ribs
1 kg jordbær
250 g ribs
375 g sukker
1½ tsk. rød geleringspulver til marmelade
Atamon til at skylle glas i 

Rens bær og skær i mindre stykker. Bring bær i kog i 5 min med sukker (minus 1½ tsk. sukker til melamin) til det er opløst. Jeg kører lige en stavblender gennem, da min familie bedste kan lide syltetøj uden bærstykker i, men det er en smagssag. Bland geleringspulver sammen med 1½ tsk. sukker og tilsæt det i gryden under omrøring. Når det har kogt sammen i ca. 3 min. hældes det på Atamon skyllede glas og lukkes med det samme. Mums, og hvad smager så ikke skønnere end en omgang farmorboller med et tykt lag smør? Så det måtte jeg jo så også lige bage.

Farmors boller (ca. 15 stk.)
3 dl. mælk
50 g gær
200 g smør
3spsk. sukker
lidt salt
3æg
ca. 650 g. hvedemel
1 æg til pensling

Hæld mælken i en gryde sammen med smørret og lun det ved svag varme til smørret er smeltet- Afkøl blandingen, før den hældes i en skål. Opløs gæren, tilsæt sukker, salt og æg. Tilsæt melet, og ælt dejen, til den er smidig. Stil dejen til hævning et lunt sted til dobbelt størrelse. Ælt dejen igennem på et meldrysset bord. Æltes til ca. 15 boller. Efterhæves ca. ½ time. Pensles og bages v/200 grader i 12-15 min. Og hold nu op, hvor har jeg så mange ting jeg alligevel har samlet op på hen over sommeren af opskrifter og idéer, så nu bliver det jo pludseligt et laaaanngt indlæg, så enten må du jo springe fra nu eller håber da du synes det er spændende og noget du måske ved lejlighed kan benytte. Ligesom jeg også altid så gerne vil have kommentarer om, hvordan denne side fungerer, mangler, osv. for uden jeres respons, kan jeg ikke gøre det bedre og rette på mine fejl. Jeg er stadig meget grøn i blogskrivning og at skrive opskrifter ned, hvor jeg altid laver på slum. Så skriv endeligt.
Men henover sommeren er alle vores fødselsdage herhjemme, men jeg har ikke magtet at lave store kager med fondant, da det simpelt hen har været for varmt. Så jeg har til min mands fødselsdag valgt at lave lidt forskellige nipting, som jeg kalder det. Det er lidt godt med brød til og afslutte med kage.

Brødet jeg lavede var et lækkert, saftigt brød med hvidløg og squash. Du kan jo også lave flutes eller boller i stedet, men jeg synes det virker dejligt rustik med et stort brød på et spækbræt og kniv.


Squashbrød med hvidløg:
6 dl. lunkent vand
50 g gær
1 lille, fintrevet squash
1 dl. olie
1 tsk. salt
1 spsk. honning
250 durummel
600-750 g hvedemel

Opløs gæret i vandet og tilsæt olie, honning, salt, squash og rør durummelet i, og til sidst rører du hvedemelet i. Jeg laver min dej lidt klistret, for når den hæver trækker den også en del mel til sig, og det er bedre at have et meldrysset bord og vende dejen i end en tør klump dej. Til denne opskrift benytter jeg faktisk også mest, at jeg vender dejen ud på et meldrysset bord og lige ælter dejen let sammen og lader den efterhæve (klistret) på bagepladen,. Inden den kommer i ovnen hælder jeg olivenolie over og stikker hvidløg ned i brødet. Bages i ca. 35 min. v/200 g men laver du boller/flutes skal du reducerer tiden til ca. 15 min. Lad brødet køle lidt af inden du skærer i det. Holder sig frisk længe. Du kan også blande kogte kartofler i dejen, det smager også skønt. 

Til brødet serverede jeg så lidt forskelligt, som du blot skal skrive il mig for at få opskriften. Jeg lavede: Pesto, Tzatziki, humus, Laksetartar med lakserogn og tang, tun al la stina, dadler rullet med bacon, mine "nødder", som jeg har lagt opskrift på ud til Skt. Hans, fra Irma stegt i ovnfast fad med hvidløg, forårsløg og drysset med smeltet ost, fyldte portobellosvampe med pinjekerner, bacon, champignon og persille, aoli med hvidløg, skinke og melon og til slut små kyllige inderfiletstykker stegt med barbecue, hældt over med aoli og barbecuesauce. Hertil lidt god vin og en masse hygge og dejlige gæster.


Til dessert skulle det være meget nemt, for gad ikke stå i køkkenet så længe, men det måtte også godt være noget frisk og let. Så besluttede mig for en sommertrifli med masalavin, bær og nøddekrokant. Men pg.a. tidsnød må jeg erkende, at jeg simpelt hen måtte ty til købe lagkagebunde istedet for at bage dem selv som jeg ellers ville have gjort. Men du får opskriften her, som du så selv kan vælge om du vil bruge eller du også vil spare lidt på tiden.

Sommertrifli (til ca. 8 pers.) Stor skål

Lagkagebunde:

3 økologiske æg
2½ dl. sukker
1 tsk. vanillesukker
50 g smeltet smør
1 dl. mælk
3½ dl. hvedemel
2 tsk bagepulver
1 nip salt

Varm ovnen til 175 grader og pisk æg, sukker og vanillesukker sammen til det er luftigt og lysegult. rør mælk og smør sammen og rør det i æggeblandingen. Bland mel, bagepulver og salt og vend det forsigtigt i æggene. Husk gerne det hele skal have stuetemperatur når du skal bage, så hæver dejen meget bedre. Hæld dejen i en springform, hvor kun bunden er beklædt med bagepapir. Undgå at smøre siderne, så hæver den igen flottere op. 
Bages i midten af ovnen i ca. 25 min. Lad kagen køle af inden du vender den ud og flækker den i bunde á 3 cm brede skiver.

Creme til trifli:
4 dl. piskefløde
5 dl. græsk yoghurt 10%
1½ spsk. flormelis

Pisk fløden til skum og vend flormelis og græsk yoghurt i flødeskummet.

Marinade til bunde og bær:
2 dl. Marsalavin
1½ dl. muscuvadosukker eller rørsukker

Varm marsalavinen og sukker op sammen til det er smeltet sammen og stil på køl. 

Nougatkrokant:
Smør (ca. 2 spsk.)
2 spsk. sukker
2 spsk. brun farin
ca. 30 mandler

Smelt smør på en pande og tilsæt derefter alle mandlerne og lad dem blive let gyldne. Tilsæt sukker og farin og lad det smelte sammen til en lækker karamelmasse, som ikke skal være på for høj varme. Pas på det bliver meget varmt, så lad aldrig børn alene eller i nærheden når du laver karamel. Læg et ark bagepapir på et skærebræt og tag massen af varmen og hæld det hele op på bagepapiret, hvor det får lov til at blive koldt. Når det er helt koldt hakkes karamellen meget fint.

Fyld:
750 g  friske jordbær
450 g friske hindbær, ribs eller stikkelsbær

Læg først en lille smule marsalablanding i skålen, så et lag kage, bær, nougatkrokant og yoghurtmousse og og skift så lagvis til toppen. Husk at hælde lidt marsala over hvert lag kage. Slut af med et lag yoghurtmousse med bær på toppen. Kan godt tåle at stå på køl i køleskabet til det skal bruges. Smager skønt.

Nu er der så lidt at gå i gang med til vi ses til næste gang. Nu skal jeg i gang med at lave sensommerkranse og få hyggen ind i vores hjem igen, så skal nok komme med lidt lækkert snart igen.









Ingen kommentarer:

Send en kommentar