onsdag den 11. september 2013

Sensommer i mit hovede


Nu har sommeren været så dejlig lang, men kan se på mine krukker at den er ved at være slut. De er ikke så farvestrålende mere, og jeg har lyst til at fylde dem med pyntekål, lyng, osv., men jeg må lige vente lidt.... Prøver at trække den til slutningen af denne måned. Men med denne tid kommer også at jeg tilbringer flere timer indendørs end udendørs, stearinlysene brænder igen hver aften og jeg har lyst til at bage igen!!!! Jubiii!!!! Ligeledes er der også den specielle dato 7-9-13, som betyder en del arbejde med blomster. For mange skal giftes! Så jeg har også lavet fine brudebuketter, som jo altid er hyggeligt men meget tidskrævende.


En dejlig dag mens børnene var i skole gik jeg i gang med at lave lidt hygge til de kom hjem, og det var ikke nogle sunde eftermiddag snacks vi taler om her. Desværre, men man skal synde en gang i mellem... Så jeg fik lavet skønne karameller, som er lige til at tygge og ikke hiver alle fyldninger ud samt små, hyggelige hindbærsnitter. Orkede dog ikke lige at lave hjemmelavet syltetøj, så det blev en god købe marmelade. Begge ting tager ikke mere end et kvarter hver at tilberede, dog er der selvfølgelig bagetiden oveni for snitterne.



Denne portion jeg laver er til en form på 18x25 cm, og det er en aluform beklædt med bagepapir. Ønsker du en anden smag kan du også tilsætte lakridspulver eller lidt sirup eller kakaopulver. Denne gang lavede jeg nedenstående opskrift og tilsatte havsalt i flager til karamellen. Det synes jeg er lækkert til det ultra søde.

Flødekarameller:

250 g sukker
2½ dl. piskefløde
25 g smør
4-5 dråber vanilleessens eller 1 stang vanillekorn
25 g sukker
1 knp salt

Tag en tykbundet gryde og smelt sukkeret heri. Lad det blive gyldent og tilsæt smør under omrøring. Jo mere gyldent du laver sukkeret des kraftigere smag. Hæld nu piskefløden i lidt efter lidt mens du rører det godt sammen. Pas på at sukkeret ikke køler for meget ned og størkner.

Nu koger det i ca. 10 min. Når det har kogt tilsætter du salt og evt. vanille eller den smag du ønsker. Kog massen ind til boblerne begynder at hænge sammen og det bliver lidt til en grød. Har du et sukkertermometer eller stegetermometer skal det vise mellem 125 og 130 grader. Når det har opnået den rette temperatur hælder du det i den form du har lavet klar og lader massen køle af. Jeg sætter den et par timer i køleskab inden jeg skærer ud til karameller. Men hold øje for bliver massen for hård, kan den være sværd at skære i, men så kan den stå lidt ved stuetemperatur, så er det nemt igen. Du kan evt. købe karamelpapir på www.urtegaarden.dk som har gode priser. Jeg vender mine karameller i en gang flormelis og opbevarer dem i køleskabet.

Hindbærsnitter (næsten en bageplade)

Mørdej (laver jeg på min KitchenAid)
Bages v/200 grader i ca. 25 min.

200 g koldt smør
300 g mel
3 spsk. sukker
1 knivspids salt
1 sammepisket æg

Hæld mel, salt og sukker i en skål og rør det sammen til det er konsistens af savsmuld. Kom det sammenpisket æg i lidt ad gangen mens du pisker/rører/ælter til det er en samlet dej.

Ca. 400 g hindbærmarmelade
til glasur ca. 200 g flormelis og masser af krymmel

Tænd ovnen. Del dejen i to dele og rul den ene klump dej på et stykke bagepapir til den er rullet tyndt ud som en firkant. Prik dejen med en gaffel og læg bagepapiret med dejfirkanten på en bageplade.

Tag nu og gør det samme med den anden dejklump. Smør et lag syltetøj på den plade der er på bagepladen og læg derefter den anden dejfirkant ovenpå, og det gøres nemmest ved bare at beholde dejfirkanten på bagepapiret og vende bagepapiret ovenpå syltetøjet, så de ligger ovenpå hinanden.

Bages ved midterste rille i ovnen til den er gylden. Tag kagen ud og sæt den ud og køl den helt af. Saml glasuren med flormelis og lidt vand. Lav gerne en lidt tyk glasur. Lad glasuren tørre lidt inden du strøer krymmel ovenpå. Skær med en skarp kniv den størrelse snitter du ønsker. Jeg laver altid i små snitter, så der bliver mange.... Opbevares bedst i en tætsluttende boks på køl.

Ligesom med at jeg begynder at bage mere må jeg også lave min krans til min hoveddør. Jeg er så heldig at jeg har min efterårskrans fra sidste år, som jeg bare kunne nøjes med at spæde lidt op. Du kan se i tidligere indlæg, hvordan jeg lavede denne krans. Men jeg kunne dog nøjes med at tilføje nogle nye paradisæbler, hortensia, hekselyng, hybenbær og bordeaux haler, så den blev ganske fin og fyldig. Du kan jo bruge, hvad du har. Evt også lyng er super fint. Husk du altid kan gå en tur og finde en masse lækkert i naturen og binde i din krans. Naturen har alt til en smuk krans. Du kan jo også fylde ud med lidt mos, men tager du det i skoven, må du ikke tage for meget og heller ikke tage en hel skovbund det samme sted, for vi skal passe på naturen og dyrene.



Stranden er stadig så smuk, og det er jo herligt at alle årstider er dejlige uanset om det er høj sol, regnvejr eller snevejr. Her forleden styrtede det ned og jeg fik en ubehændig trang til varm kakao og hjemmebag. Jeg har købt de dejligste, store, friske figner, som jeg ville kreere en kage efter. Jeg har selv lavet opskriften, så den kan godt variere lidt efter, hvilken ovn og hvilken mel man bruger. Men jeg har lavet denne opskrift til en stor springform. Ovnen tændes på 180 grader. Hvis du ikke lige kan få fat i figner er ananas også rigtigt lækkert at bruge.







Figenkage med æbler og gulerødder

3 æg
275 g rørsukker
175 smeltet, afkølet smør
325 g sigtet mel
2 tsk. bagepulver
2 tsk. natron
2 tsk vanillesukker
6 store, friske finger
2 små æbler (ca. 125 g revet)
4 gulerødder (ca. 130 g. revet)
85 g rosiner
ca. 70 g god mørk chokolade, hakket i mindre stykker
1,5 spsk. muscovadosukker
lidt smør til at smøre formen




Start med at piske æg og sukker til det er helt tykt, lyst og skummende. det tager ca. 5 min. på en røremaskine. Imens kan du tage lidt smør og smøre din springform med og bagefter drysse muscovadosukker i bunden af formen. Tag nu 4 figner og del dem i hver seks både og læg dem pænt i din form. Nu skulle æg og sukker gerne være rørt godt sammen og du skal nu tilsætte det afkølede og smeltede smør lidt ad gangen mens du rører. Nu tager du mel, vanillesukker, bagepulver og natron og blander sammen og rører det lidt i æggeblandingen ad gangen. Til slut vender du revet gulerødder, æbler, de sidste figner skåret i tern, rosiner og chokolade i dejen og hælder det over i formen over fignerne. Sæt nu formen i ovnen i ca. 30-35 min. til du kan stikke en pind i kagen uden at der hænger dej ved.


Lad kagen køle helt af inden du laver toppingen som består af:

100 g blødt smør
400 g flødeost naturel
350 g flormelis
2 tsk citronsaft
chokolade til pynt

Pisk smørret helt blødt og tilsæt flødeosten. Pisk det luftigt et par minutter og tilsæt nu flormelis lidt ad gangen og slut af med citronsaften.

Nu kan du fordele flødeostecremen ovenpå kagen og strø et godt lag hakket, mørk chokolade ovenpå.


Vi har fået en ny grønthandler i byen, og min mand havde været inde og handle hos ham og kom hjem med 6 kg, store, flotte tomater. Så vi har kogt tomatsuppe og tomatsauce til pasta, men jeg stod i dag og havde 3 kg tilbage. Så nu har jeg så lavet en masse hjemmelavet ketchup. Jeg har fået ca. 4,5 liter af det lækreste tomatketchup ud af det, og jeg kan varmt anbefale det. Det tager ingen tid at lave, og ungerne elsker det. Men det smager ikke som du kender det, bare så du ikke forventer det. Husk at skolde dine glas eller flasker inden brug eller brug Atamon.

Hjemmelavet tomatketchup (ca. 4 liter)

3,2 kg solmodne tomater
4 løg
4 æbler
4 hvidløg
1 tsk. kanel
2 tsk. kinesisk 5 spice-krydderi
375 g brun farin
4 dl æbleeddike
2 ds koncentreret tomatpure (250 g)
salt
evt. til maizena til at jævne med

Skær tomater, løg, hvidløg og æbler i grove, store stykker. Hæld det op i en stor gryde sammen med eddike og krydderier. Kog det hele sammen til æblerne er blevet godt møre. Lad det hele køle en anelse af, inden du hælder det på en blender og blender det sammen til en blød masse. Hæld det tilbage i din gryde og smag til med farin, salt og eddike. Jeg jævner med maizena til den bliver lidt tykkere. Det hele tager ca. 20 min. at lave, så det er ret nemt at lave ketchup. Hæld nu ketchuppen op i rengjorte, skoldede glas eller flasker og stil dem på køl.





2 kommentarer:

  1. Hej ..

    Hvor meget smør skal der i flødekaramellerne? Jeg kan ikke se det i din opskrift.

    Mange hilsner
    Anne

    SvarSlet
  2. Kan jeg se jeg i farten har glemt det. Tak for du var opmærksom. Der skal 25 gram i😄

    SvarSlet