søndag den 16. juni 2013

Sommeren kommer og går

Selv om kalenderen nu siger medio juni og vi har haft nogle forrygende dejlige dage med masser af sol og varme, så er det stadig en meget typisk dansk sommer, hvor regnen kommer lige så pludseligt. Jeg har nydt en masse dage med strand og været ude og bade et par gange sammen med børnene og hunden, men jeg må sige, jeg bedre kan lide det senere på sommeren, hvor vandet er blevet lidt varmere, og hvor man undgår kramper (følelsesløshed) i benene efter en vandtur. Men man bliver hurtigt meget frisk.

Vi får grillet en masse herhjemme, men tit er det meget almindelig, hurtig mad med pølser, bøf, kylling, osv. Men tilbehøret er tit det der gør en stor forskel. Jeg laver en masse forskellige marinader og dresseringer og forskellige tilbehør, så det ikke bliver så ensformigt. Men alle kender jo det, at i en travl hverdag, ender det tit med det velkendte, som ikke tager mere end en håndevending at lave.
Men en af mine sommerfavoritter er min hjemmelavede pesto, som jeg altid har et stort glas af. Især i disse tider, hvor basilikum ikke er så dyrt. Har lagt opskrift ud i indeks. Pestoen blander jeg så med nye danske, afkølede, kogte, små kartofler og en masse revet parmesanost og til sidst en stor portion ruccola-salat. Man kan jo bruge al den salattype man foretrækker eller lige har. Man kan også lige vende lidt grofthakket krydderurter i. Men helt klart en dejlig ting som tilbehør, som er hurtig at lave og smager godt dagen efter til madpakke, evt. med rester af kød/kylling i.

En god marinade til kyllingen er til en hel kylling skåret i mindre stykker eller en pakke kyllingbryster:

Portermarinade til kylling:

3/4 dl. god porter (øl)
3 spsk. soja
2 dl. rapsolie
1½ dl brun farin
2 fed presset hvidløg
lidt salt
et stort bundt timian

Bland alle ingredienserne godt sammen i en skål og lad marinaden stå og trække 10 minutter. Læg kyllingstykkerne i en frysepose eller i et fad og hæld marinaden ved kyllingen. Sættes på køl nu min. 2 timer. Gerne flere timer. Når det har trukket på køl tager du kyllingstykkerne, og lægger dem på et rent fad og så er de klar til at grille. Kyllingen bliver super saftig og mør.

Vandmeloner kan man også købe masser af lige nu. De er super saftige og smager godt både som drinks, som salat eller dessert. Jeg er lidt af en drinkfreak, og elsker en drink bestående af frosne vandmelonterninger, lidt flormelis, friskpresset limesaft, et skvæt hvid rom eller vodka, som alt sammen blendes sammen. Man kan evt. tilsætte lidt danskvand. Det smager også fint. Hæld nu op i store drinksglas. Pynt evt. med et blad mynte eller citron mellise, og nyd at det er sommer. Man kan også drikke det uden alkohol i. Bland Faxe Kondi i blenderen i stedet for vodka/rom og danskvand.

En god salat med vandmelon:

Vandmelonsalat a la Christina (4 pers.)

1/4  vandmelon fra en hel melon
2½ nektarin
1 pk. babyspinat eller blandet spæde salater
½ pk. græsk feta, smuldret
100 g ristede pinjekerner

Dressing:

1½ spsk. dijonsennep
½ spsk. akaciehonning
1½ dl. rapsolie
2 spsk. cremefraiche (eller græsk yoghurt)
sukker, salt og peber alt efter smag

Skær vandmelon i små stykker og vend stykkerne med salat og pinjekerner. Læg små både af nektarin ovenpå og drys med den smuldrede feta.

Til dressingen blander du alle ingredienserne godt sammen. Den skal både være sur, salt og sød i smagen, så det kan jo variere lidt efter, hvor stærk din sennep er, osv.
Til sidst drypper du den skønne dressing over vandmelonsalaten og serverer med et godt stykke kød eller fisk.

Og hvorfor ikke slutte af med en skøn sommerkage, nu hvor vi har så mange danske jordbær. Hele vores familie elsker denne kage og jeg må jo tilegne den til Marianne, som bor på samme vej, for vi deler samme passion for denne jordbærtærte. Jeg har lavet den både som stor tærte og som små portionstærter med en lakridsvariant. Du kan jo selv bestemme. Tærten er lavet i en almindelig springform med løs bund og de små tærter er bagt i en muffins-bageform. Jeg starter altid med at lave cremen og jeg må sige at jeg da en gang i mellem laver den hjemmelavede creme, men ofte bliver det "købe"-creme, som jeg laver lækker i min egen version. Har lagt kagecreme ud i indekset, men her bliver det så med den nemme creme, som er lige så lækker synes jeg.

Jordbærtærte a la Marianne: (1 springform eller 24 små):

Kagecreme:
1½ brev vanillecreme
1 vanillestang
1½ dl. pisket fløde

Lav kagecremen, som anvist på pakken, og lad den stivne på køl som beskrevet. Tag cremen og pisk den igennem. Tilsæt vanillekorn fra vanillestangen og vend flødeskum i. Sæt det på kæl igen, mens du bager bunden/bundene.

Kagebund/-bunde:
250 g marcipan
250 sukker
250 smør, stuetemperatur
3 æg
65 g mel
1 plade god mørk chokolade (70%) til pensling
evt. et ½ glas ribsgelé

Tænd ovnen på 175 grader.
Begynd med at ælte sukker og marcipan godt sammen, og når det er godt blandet, plejer jeg at tage resten på min køkkenmaskine. Jeg tilsætter nu smør og lader det blive til en ensartet masse. Tilsæt et æg ad gangen på lav hastighed. Til sidst kommer du så mel i på lav hastighed. I mens det vendes sammen, kan du jo gøre din form klar. Jeg klipper en bund af bagepapir til, til tærteformen og smører siderne med fedtstof. Hvis jeg laver de små forme tager jeg blot og sætter papirforme i hvert rum. Læg dejen i formen og bag bunden i ca. 25 min og måske lidt mere i den store form. Dejen skal være fast og lysebrun, før du tager den ud. Lad bunden køle af.
Når bunden er taget ud af ovnen og afkølet smelter du hakket chokolade i et vandbad og pensler bunden/bundene med et tykt lag chokolade. Jeg sætter den nu på køl og når chokoladen er stivnet sprøjter jeg cremen på bunden og tilsætter de dejligste, danske jordbær. Til den store bund laver jeg halve jordbær og til de små er jordbærene i skiver. Hvis du ønsker gelé på toppen, smelter du langsomt ribsgeléen i en gryde mens du rører det rundt og pensler jordbærene ad flere omgange med den flydende gelé. Du bestemmer jo selv, hvor tykt et lag gelé du ønsker. Men kagen smager dejligt. Til de små brugte jeg den overskydende smeltede chokolade til lidt lakridspynt, som smagte skønt. Jeg penslede tynde striber ud på et stykke bagepapir og dryssede med lakridspulver på dem. Du kan jo også bruge guldpynt, tørrede blomster, frysetørrede bær, o.a. til at pynte med. Da chokoladen var stivnet i køleskabet, skar jeg det i mindre stykker og lagde på kagerne.





Som altid har jeg jo også lavet kager og blomster. Ikke en måned uden disse. Blomsterne er jo nok lidt feminine for tiden, for jeg æææællssskkkeeer pæoner. Kan ikke få nok af de pastelfarvede, store hoveder og latyrus, lammeører, hostablade, begeniablade,  valmuekapsler sammen med store roser. Så her får du lidt fra arkivet jeg går og laver. Du slipper ikke.


Bryllupper er der også mange af her om sommeren, og her er nogle kager, som skulle være enkle, med hortensiapynt og ikke helt traditionelle. Jeg valgte at lave dem med lyse lagkagebunde med hindbærmousse og hvid Crunch-mousse med lakridspulver efter aftale med bruden. Opskrifter på lagkagebundene samt hindbærmousse er tidligere lagt ud, så jeg beskriver kun opskriften på den hvide Crunch mousse.

Hvid Crunch-mousse til en form (33 cm)

2½ plader Nestlé Hvid Crunch-Chokolade
½ l. piskefløde
6 stk. husblas
3-6 dråber vanilleessens

Start med at tage halvdelen af piskefløden og varm den op mens du udbløder husblas i koldt vand. Hak chokoladen i mindre stykker. Når fløden er godt varm tager du den af varmen og lidt efter tilsætter du den hakkede chokolade og rører det sammen til alt chokoladen er smeltet. Når det er godt rørt sammen tilsætter du den afdryppede husblas i massen, mens du rører det sammen. Når det hele er kølet lidt af, vender du det nu sammen med den sidste halvdel af piskefløden, som har pisket til flødeskum. Når det er vendt sammen sætter du det på køl sammen med den hindbærmousse du også har på køl. Lagkagebunden flækkes to gange vandret og på det første lag valgte jeg at væde med min egen hyldeblomstessens. Så lagde jeg et tykt lag hindbærmousse, så næste lag, som jeg dryppede med jordbærsirup og derefter lagde et tykt lag Crunch-mousse over. Der efter dryssede jeg Bülow Lakridspulver henover moussen og lagde det sidste lag på kagen og pressede det meget blødt sammen. Jeg samler altid kagen i formen med en stor pose i bunden, så er det super nemt at tage op igen. Sæt kagen på køl og lad den gerne hvile et par timer eller gerne til dagen efter.

På begge kager brugte jeg en stjernetylle til at sprøjte det øverste lag med. På den ene kage lavede jeg en creame chesse frosting og den anden var ren piskefløde, så der var to smagsvarianter. De ligner hinanden, men synes det er rart at der er lidt at vælge mellem.

Cream chesse frosting:

500 g flødeost
300 g blødt smør, stuetemperatur
ca. 1200-1500 g flormelis
ca. 6-8 dråber vanilleessens
eller kornene fra 1½ vanillestang

Pisk flødeost sammen med smør på en køkkenmaskine og tilsæt langsomt flormelis og vanilleessens. Lad maskinen køre på middel hastighed i ca. 5 min. Nu kan du bruge frostingen i en sprøjtepose med tylle i og lave lige det mønster du vil have på din kage. Til slut pyntede jeg begge kager på skift med blomster, blade, kugler og glimmer. Da det var meget varmt den dag, tog det ekstra tid hele tiden at skulle sætte den ene kage på køl efter den anden. Men har fået god respons på kagerne, at de smagte rigtigt godt.


Hvad jeg egentligt aldrig har vist eller skrevet om på min blog er, at jeg også maler og tegner, men med børn, job, blog, blomster og kager er det desværre den hobby jeg har mindst tid til, da jeg heller ikke mere har noget sted at male. Så en dag får jeg måske et dejligt sted, hvor jeg bare lige kan tage hen og male uden at skulle pakke det hele sammen hver gang. Det er ønsketænkning... Men her nogle eksempler på det jeg har lavet, og som er meget forskelligt, og som både er til voksne og børn. Mange af mine tegninger er nogle jeg har lavet til mine børn som vi har printet ud, som de kan farvelægge.











 















Ingen kommentarer:

Send en kommentar